2017. július 23., vasárnap

Jastrabia oka strážia i vodné slalomár. Každú bránu strážia z troch uhlov

Mašková patrí v Londýne do kvarteta štyroch videorozhodca.Sporné prejazdy bránkami rieši Francúz, Austrálčanka, Nemec a ona.

"Normálne by som do toho ich stanu zašiel, mám tam aj kamarátov, s ktorými inokedy riešim časomieru," vraví Ježek, expert na IT technológie. "Lenže keď tam teraz vleziem, mohlo by to vzbudiť dojem, že dostávam od Aly nejakú skrytú pomoc."

Radšej sa teda modlí, nech v Londýne žiadny sporný prejazd nemá.

Pravda, žiadny z videorozhodca by nemal zasahovať v prípadoch, ktoré by sa týkali pretekárov z jeho krajiny. "Ale keby ostatné vykladali blbosti, asi by som sa predsa len ozvala," zasmeje sa Mašková.

Moderné technológie čoraz viac prenikajú do ich kedysi prírodného športu. "Inak to ani nejde," usúdi šéftré ner Jiří Pultera. "Štýl pretekárov je agresívnejší, trate sa skracujú, jazdí sa na hrane, tesnejšie."

Aj preto na tohtoročnom šampionáte teda stráži čistotu jázd najrozsiahlejší videosystém, aký kedy mali.Nemecká firma slowmo ho na kanáli inštalovala. Synchronizuje zábery kamier BBC aj ICF, takmer každú bránu strážia z troch rôznych uhlov.

"Ide o asi štyrikrát rozsiahlejšie systém pre videorozhodca než na majstrovstvách sveta hokejistov," porovnáva Ježek. "Ako by sme tu mali štyri jastrabovitý oká z Wimbledonu. Pritom prize money máme v porovnaní s tenistu v podstate nulové. "

Firma slowmo síce poskytla federácii ICF systém zadarmo na testovanie, ale nabudúce už nebude lacná. "Vstup každej kamery do ich systému stojí 5 000 eur," hovorí Mašková.

videorozhodca konajú, ak niektorá z výprav podá protest alebo ak vrchný rozhodca požiada o preskúmanie verdiktu bránkových rozhodcov .Tak bola Rakúšanka Oblingerová v kvalifikácii kajakářek odsúdená na 50vteřinové penalizácii za Neprejdenie bránky, rovnako ako vo štvrtok v prvej kvalifikácii kanoistov Slovák Martikán.

Keby rovnaký systém fungoval aj pri Svetovom pohári v Pau, nedostal by vtedy Vavrinec Hradilek v semifinále 50 trestných sekúnd a bol by celkovým víťazom!

"Tam dostali rozhodca video, preukazujúce Vávrův čistý prejazd, z televízneho vozidla až príliš neskoro," líči Mašková. Čechom bola málo platná ospravedlnenie vrchného rozhodcu.

Napriek tomu nie je ani súčasný systém dokonalý. "Stále môže dôjsť na prejazdy, ktoré ani zo všetkých kamier nebudú jasne vidieť," poukazuje Mašková.Potom sa vrchný rozhodca prikloní k verdiktu tých bránkových.

Riešením by mohol byť inteligentný čip, ktorý rozozná, či k dotyku bránky došlo lodí či telom, alebo iba vodou. Alebo či bola hlava v okamihu pre jazdu v línii bránky.

"Stále sa na tom pracuje, zrovna testujú takéto čipy v Holandsku a Nemecku," vykladá Mašková.

Lenže dostatočne "inteligentné" zatiaľ ani tieto čipy nie sú. Ak teda ani videotechnika spor nerozřeší, budú ďalej rozhodujúce kamenec odprace ľudské oči.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése